Expresná korektúra záverečnej práce? To naozaj?

obrázok článku
25.3.2024 18:54

A opäť je tu ten čas... Čas písania a korektovania záverečných prác. Už tradične si, ako každý rok v tomto období, nájdem nejakú tému ohľadom korektúry prác, pri ktorej sa musím chytať za hlavu a premýšľať, či ľudia vôbec čítajú... Ale asi nie. Takže pekne jedna myšlienka za druhou. 

Čo sa stane, keď mi niekto pošle dokument záverečnej práce ako expresnú korektúru?

1. Funkcia expresná korektúra je na mojom webe popísaná ako expresná korektúra dokumentov do 50 NS so 100 % príplatkom. To teda znamená, že 1 NS x 7 € = výsledná cena. Napríklad, moja záverečná práca má 40 NS a chcem ju čo najskôr? Ak ju pošlem ako expresnú, platím 40 NS x 7 € = 280 €. Že je to veľa? Áno, je. Presne preto tam je špeciálny typ korektúry nazvaný: záverečná práca.

2. Záverečná práca – či už bakalárska, alebo diplomová – má svoju štruktúru, obsah, svoje pravidlá. Študentovi trvá niekoľko mesiacov, kým ju napíše. Naozaj niekto očakáva, že korektor opraví prácu za 24/48 hodín? Asi si to nie vždy uvedomuje ten, kto pošle takýto typ práce ako expresnú korektúru, ale je to naozaj veľká zodpovednosť dať si pozor na všetky tie úpravy, hlavne ak je potrebné štylisticky zasahovať do textu. A väčšinou to je naozaj potrebné. Najmä ak študent používa spojenie „jedná sa“, ktoré by malo zmiznúť z povrchu zemského... Alebo zo slovenčiny... V ktorej ani nie je, pretože ide o bohemizmus. 

3. Na vykonanie korektúry záverečnej práce je potrebný čas. Tak ako ju študent píše niekoľko mesiacov, tak korektor potrebuje aspoň niekoľko dní. Potrebuje sa najskôr do textu ponoriť, odstrániť bohemizmy, nespisovné slová, preklepy, dostať do textu odbornosť (alebo aspoň zamaskovať, že text je odborný, keďže nemá prístup k literatúre), skontrolovať, či sú správne napísané zdroje, správne odcitované/parafrázované... a ešte mnoho iných vecí. Potom potrebuje odstup od textu, znovu sa k nemu vrátiť a prejsť si každú úpravu, či je v poriadku, či by tam nebolo vhodnejšie iné slovo, iný výraz, iná štylizácia... A to sa nedá stihnúť za deň. Najmä ak toho korektora neživí iba obdobie korektovania záverečných prác...

Najnovšie články

obrázok článku

Expresná korektúra záverečnej práce? To naozaj?

25.3.2024 18:54

A opäť je tu ten čas... Čas písania a korektovania záverečných prác. Už tradičn…

obrázok článku

Koľko ma bude stáť korektúra a ako dlho bude trvať?

21.3.2023 13:21

Opäť je tu raz obdobie písania záverečných prác. Mám pocit, že námety na blogy …

obrázok článku

Korektúry záverečných prác

26.4.2022 09:56

Ešte stále je tu to obdobie, o ktorom som písala minule: obdobie odovzdávania z…

obrázok článku

Mám istotu, že sa moja práca niekde nezverejní, resp. nepredá?

11.4.2022 15:56

Dnes som dostala zaujímavú otázku z kontaktného formulára. Je sezóna bakalársky…