Koľko ma bude stáť korektúra a ako dlho bude trvať?

obrázok článku
21.3.2023 13:21

Opäť je tu raz obdobie písania záverečných prác. Mám pocit, že námety na blogy mám iba vtedy, keď mi prídu správy z kontaktného formulára. Často sa opakujú a ja aspoň viem, o čom mám písať. Tentoraz mi už po niekoľkýkrát prišla otázka týkajúca sa ceny a času dodania korektúry záverečnej práce

V prvom rade by som chcela podotknúť, že keď mi príde e-mail, hoci aj správa z kontaktného formulára, ja naozaj neviem iba podľa popisu posúdiť cenu ani trvanie korektúry len z toho, že mi niekto napíše, koľko má dokument strán vo Worde, prípadne pri tých zdatnejších aj počet NS. Nie, neviem to, pretože každý človek píše inak, má iné vyjadrovacie schopnosti, iné spisovateľské "danosti", rieši inú tému z inej univerzity... Mohla by som vymenovávať donekonečna. Takže, aby som sa vyjadrila jasne: potrebujem naozaj reálne vidieť prácu, ku ktorej mám zaujať stanovisko, ktoré sa týka ceny a času dodania. 

Čo sa týka tých korektúr... V prípade bežných, firemných klientov si účtujem podľa počtu NS. Je to efektívne, prehľadné, dá sa to kedykoľvek skontrolovať a je v podstate jedno, koľko zásahov vykonám, aké sú tie zásahy, či opravím iba preklepy, alebo si musím poradiť aj so zle naštylizovanou vetou... V prípade záverečných prác však postupujem inak. Viem, že mnohí študenti si chcú byť len istí, že ich práca je v poriadku, že neopomenuli nejaké preklepy, čiarky, prípadne Nominatív plurálu 😃. Mnohí však majú problém štylizovať a používať zdroje. Nedávno som opravovala bakalársku prácu, v ktorej som zasahovala do každej vety, buď štylisticky, alebo aj gramaticky. Pred rokom sa mi to dokonca stalo pri korektúre dizertačnej práce, čo už je teda úplne iný typ práce. Bohužiaľ, od začiatku tohto roka mám zrejme "šťastie" alebo "smolu" na práce, ktoré potrebujú neskutočné množstvo zásahov. 

Keď si to zhrnieme, študent, ktorý mi pošle prácu u mňa platí iba za zásahy do nej. Sú v texte preklepy, chybná gramatika, nesprávna väzba? Urobím iba zopár štylistických zásahov? V tom prípade sa bavíme o minimálnej sume, ktorá je uvedená v mojom cenníku. Ak však musím preštylizovávať povedzme napríklad viac ako 20 % textu, cena za korektúru, samozrejme, stúpa. A nie, neviem to určiť exaktne a matematicky presne, že čo je 20 % a či to bolo viac alebo menej. Toto je jednoducho ťažké posúdiť predtým, ako sa skutočne ponorím do korektúry záverečnej práce.

A ako sa dá zistiť, koľko som urobila zásahov a aké boli? Pri každej korektúre totiž používam funkciu Revízia/Sledovať zmeny. Pri bežnom čítaní textu sa na boku vľavo zobrazí červená čiara, ktorá sleduje, čo sa v danom riadku zmenilo. Keď si kliknem na tú červenú čiaru, zmení farbu na sivú a zobrazí sa, čo sa zmenilo a ako sa to zmenilo (napríklad aj zmeny formátovania). Občas používam aj funkciu Komentár, ak si nie som istá nejakým odborným výrazom (ak obsahuje preklep, nedáva zmysel), prípadne narazím na nesprávnu citáciu s neuvedeným zdrojom a stranou a pod.

Určite však chcem upozorniť, že pracujem iba s tým, čo sa nachádza v texte, nevyhľadávam nové zdroje, nedopĺňam ani neopravujem problematiku, ktorá sa rozoberá a v žiadnom prípade nezodpovedám za to, či sa objaví zhoda s inou záverečnou prácou pri nahrávaní do systému AiS. Zhoda totiž nie je problém, ak je správne uvedený zdroj. Je predsa logické, že sa píšu podobné témy, používajú sa rovnaké zdroje a z nich rovnaké citácie. Ak správne uvediem zdroj, nemám sa čoho báť, ani keď je číslo zhody vysoké. Ja som písala obe svoje práce v čase, keď bola kontrola zhody iba v začiatkoch a neobsahovala toľko záverečných prác, s ktorými ich systém porovnával. Mojim spolužiačkam však vychádzali zhody, keďže mali bežnejšie témy, ktoré sa už predtým rozoberali. Ja som v oboch prípadoch mala 0 % zhodu. A viete prečo? Používala som parafrázy a každú vetu, ktorú som chcela použiť, som si preštylizovala, aby nevyzerala rovnako. Zmenila som slovosled, používala som synonymá (ak sa to hodilo do textu), predĺžila som vety, prípadne tie dlhé skrátila.

A ako dlho mi trvá, kým opravím jednu prácu? To je naozaj zložitá otázka, ktorá závisí od množstva faktorov, ktoré skoro nikdy nedokážem ovplyvniť. V čase mimo odovzdávania záverečných prác dokážem jednu prácu skontrolovať v podstate v priebehu dňa, ale aby som sa uistila, že môj mozog nič nezanedbal, nechávam si aspoň 1 – 2 dni na to, aby som prácu ešte raz prezrela a odoslala ju. Ak je tých prác viac, je logické, že potrebujem o trochu viac času, pretože na preskakovanie z témy do témy je tiež potrebný určitý čas. Aklimatizovala som sa v zdravotníckej téme a zrazu mám opravovať tému z oblasti IT? Nie je to problém, ale chce to aspoň trochu času. Takže nedokážem iba na základe otázky odhadnúť presné trvanie korektúry. Keď však záverečnú prácu otvorím, pozriem ju, prejdem si ju, hneď viem na základe skúseností povedať približný termín odovzdania. A zatiaľ sa mi nestalo, že by som termín odovzdania nedodržala. V tomto bode však tiež chcem upozorniť, že ak mi prácu pošlete napríklad vo štvrtok večer s tým, že ju potrebujete hneď nasledujúci deň, prípadne cez víkend, tak naozaj by ste si mali nájsť niekoho iného. Ku každej korektúre pristupujem svedomito, vykonávam ju tak, akoby som mala odovzdať vlastnú prácu. Preto v prípade záverečných prác nevykonávam expresné korektúry a rozhodne nepracujem cez víkend.

Preto ak ste si prečítali tento blog, budem len rada, ak mi nebudete klásť otázky, ktoré už sú vlastne zodpovedané. Kým si ten text neotvorím vo Worde, neviem nikomu povedať ani cenu, ani to, ako dlho bude trvať korektúra uvedenej práce. Nezabúdajte, prosím, že okrem záverečných prác po celý rok pracujem aj na množstve iných projektov, bežne korektujem knihy, časopisy, brožúry, články, tlačové správy, príspevky na FB, dokonca aj titulky. V podstate by som to robiť nemusela, ale vždy ma poteší, keď pomôžem študentovi alebo študentke upraviť jeho či jej prácu, keď odovzdá bakalárku, alebo diplomovku, ktorá už na prvý pohľad a na prvé začítanie vyzerá tak, ako by mala vyzerať záverečná práca každého končiaceho študenta. 

Najnovšie články

obrázok článku

Expresná korektúra záverečnej práce? To naozaj?

25.3.2024 18:54

A opäť je tu ten čas... Čas písania a korektovania záverečných prác. Už tradičn…

obrázok článku

Koľko ma bude stáť korektúra a ako dlho bude trvať?

21.3.2023 13:21

Opäť je tu raz obdobie písania záverečných prác. Mám pocit, že námety na blogy …

obrázok článku

Korektúry záverečných prác

26.4.2022 09:56

Ešte stále je tu to obdobie, o ktorom som písala minule: obdobie odovzdávania z…

obrázok článku

Mám istotu, že sa moja práca niekde nezverejní, resp. nepredá?

11.4.2022 15:56

Dnes som dostala zaujímavú otázku z kontaktného formulára. Je sezóna bakalársky…