Prečo robím viacnásobné korektúry toho istého textu?

obrázok článku
10.5.2021 09:58

Je pre mňa potešením, keď mi klient dôveruje a pošle mi na opravu svoj text. Nie je to znak jeho neschopnosti alebo prílišného egoizmu, jednoducho potrebuje mať bezchybný text, v ktorom bude opravený pravopis, bezchybná gramatika a štylistika.

Pri každej korektúre sa vžívam do niekoľkých úloh: stáva sa zo mňa kritický čitateľ, ktorý sa zamýšľa nielen nad obsahom, ale aj formou; taktiež sa zmením na detektíva, ktorý overuje každú nepresnosť, zlú väzbu alebo aj preklep v odborných výrazoch. A práve spojenie týchto dvoch vecí je dôvodom, prečo robím to, čo milujem.

Opravovať text, hľadať v ňom aj tie najmenšie chyby je závislosť, ktorá sa občas prejavuje aj pri relaxačnom čítaní. Určite by zo mňa nemali radosť autori kníh, ktoré rada čítam, pretože moje nemilosrdné oko vždy nájde nejakú chybu, ktorá unikla. Nekritizujem, môže sa to stať, hlavne keď treba robiť korektúru rýchlo a ešte rýchlejšie ju odovzdať.

Z tohto dôvodu vykonávam niekoľko korektúr toho istého textu. Viem, že nie každý to tak robí, tiež som si vedomá toho, že mozog najlepšie spracúva nové informácie a s novým nepoznaným textom sa skamaráti skôr, ako s niečím, čo už má prečítané, prípadne aj zapamätané. Ale môj mozog dokáže robiť divy: niekedy niečo prečíta a až na tretí raz nájde chybu! Ešteže každý text pozriem minimálne trikrát... :)

A ako to robím? Na to bol najlepší tréning na vysokej škole: keď sme dostali na jednom seminári prečítať minimálne tri knihy za týždeň, na ďalšom ďalšie dve a podobne. Môj mozog sa musel naučiť pracovať inak – čítať rýchlo, ale pritom presne. A o to sa snažím pri každej korektúre.

Najnovšie články

obrázok článku

Expresná korektúra záverečnej práce? To naozaj?

25.3.2024 18:54

A opäť je tu ten čas... Čas písania a korektovania záverečných prác. Už tradičn…

obrázok článku

Koľko ma bude stáť korektúra a ako dlho bude trvať?

21.3.2023 13:21

Opäť je tu raz obdobie písania záverečných prác. Mám pocit, že námety na blogy …

obrázok článku

Korektúry záverečných prác

26.4.2022 09:56

Ešte stále je tu to obdobie, o ktorom som písala minule: obdobie odovzdávania z…

obrázok článku

Mám istotu, že sa moja práca niekde nezverejní, resp. nepredá?

11.4.2022 15:56

Dnes som dostala zaujímavú otázku z kontaktného formulára. Je sezóna bakalársky…